Jatka sisältöön
Nukkekodin valaistus

Nukkekodin valaistus

Ajanlaskumme alussa ihmisillä oli käytössä vain mehiläisvaha- tai talikynttilöitä ja eläin- tai kasviöljyillä toimivia lyhtyjä. Noin vuonna 1840 tulivat käyttöön parafiinivaha ja lamppuöljy. Pari kymmentä vuotta myöhemmin Euroopassa tulivat kaasuvalaisimet yksityiskoteihin ja varsinainen sähköistyksen aika alkoi vuoden 1900 paikkeilla. Nukkekoteihin ensimmäiset sähköistykset alkoivat ilmaantua samoihin aikoihin.


1700-luvun kartanon sähköistys.

Nukkekodin valaistus luo upean tunnelman ja päivänä monia erilaisia ratkaisuja laidasta laitaan. Tässä artikkelissa keskitymme nukkekodin 12V sähköistykseen. Paristokäyttöiset led-valaisimet ovat myös viime aikoina kasvattaneet suosiotaan helpon käyttöönottonsa ansiosta. Sähköllä toimivien lamppujen valikoima on kuitenkin paljon laajempi, edullisempi ja pitkäikäisempi. Tyypillisesti sähkövalot ovat myös sirompia, koska tilaa vievää paristokoteloa ei ole.


Nukkekodin kristallikruunu Svarovski kristallein.


Nukkekodin sähköistys ei vaadi suuria teknisiä ’sähköinsinöörin’ taitoja, vaan lähinnä suunnitelmallisuutta ja ajoittain hiukan sorminäppäryyttä. Tyylikkäimmän tuloksen saa aikaan, jos on mahdollisuus tehdä sähköistys ennen lattiamateriaalien asennusta. Valmiiksi tapetoidun ja sisustetun nukkekodin voi myös sähköistää jälkikäteen, mutta silloin joutuu tekemään osittain pinta-asennuksena. Ei kuitenkaan unohdeta, että vielä 1960-luvulla sähköjohtimet asennettiin usein pinta-asennuksina oikeissakin taloissa, joten pinta-asennustakaan ei kannata kavahtaa. Tarkkuuteen pyrkivä harrastaja saattaa haluta ottaa huomioon nukketalon valaistuksen aikakauden mukaan. Esimerkiksi riippuvat sähkövalot eivät kuulu Georgiaanisen ajan mukaiseen nukketaloon. Sen sijaan nukkekotimaailmassa suosittu Viktoriaaninen aika antaa jo mahdollisuuden mitä moninaisimpiin sähkövalaisimiin. Moderneissa nukkekodeissa ei puolestaan ole mitään rajoitteita, koska siellä voi elää ’isoäidiltä peritty’ antiikkinen kristallikruunurinta rinnan itse toteutettujen modernien design-valaisimien kanssa.

Jännite, virtalähde ja valaisinkisko

Nukkekodin valaistuksen sähköjärjestelmissä 12 voltin jännite on maailmanlaajuisesti yleisin. Ruotsalaisissa Lund-by-nukkekodeissa on valaistuksessa käytetty 4,5V jännitettä ja Saksassa 3,5V jännite on hyvin yleinen. Näitä erijännitteitä ja niiden valaisimia ei voi sekoittaa keskenään.

Tässä artikkelissa keskitytään 12V sähköjärjestelmän

asentamiseen ja tarvikkeisiin.

Nukkekodin 12V sähkövirtapiirissä on plus-piiri ja miinus-piiri. Kun lamppu kytketään näiden piirien väliin, sen hehkulamppu hehkuu antaen valoa. Nuo sähkövirtapiirit toteutetaan sähköjohtimilla kuten oikeassa asunnossa. 12V jännite on suhteellisen pieni, jotta siitä ei ole varsinaista sähköiskun vaaraa. Oikea jännite saadaan aikaan verkko virtaan kytkettävällä muuntajalla. Muuntaja muuttaa verkkojännitteen 220-240V vaihtovirran turvalliseksi ja 12V lampuille soveltuvaksi 12V tasavirtajännitteeksi. Muuntajan kapasiteetti ilmaistaan milliampeeritunteina (mAh), yleisimmät muuntajat ovat joko 1000mAh tai 2000mAh. Sopiva muuntaja valitaan sen mukaan, kuinka monta valaisinta ja yksittäistä polttimoa siihen halutaan kytkeä. Muuntajaa ei suositella kuormitettavaksi yli 80 % sen kapasiteetista –
1000mAh muuntajan suositeltu kuormitus on 800mAh ja 2000mAh muuntajan suositeltu kuormitus on 1600mAh.

Tyypillisesti nukkekodin hehkulamppu eli polttimo kuluttaa 40–50 mAh. Jos taloon aiotaan asentaa esim. 10 yksinkertaista yhden polttimon lamppua, ne vievät noin
500 mAh virtaa (10 x 50 mAh). Tärkeää on laskea nimenomaan polttimoiden (’hehkulamppujen’) määrä, ei siis valaisinten määrä - 2-haarainen seinävalaisin vie virtaa  2x 50 mAh = 100mAh, 5-haarainen katto valaisin kuluttaa virtaa 5 x 50 mAh
= 250 mAh. Jouluvalot ja erilaiset taustavalot kuluttavat yleensä
virtaa noin 100mAh.


Erilaisia miniatyyripolttimoita.

Muuntajaan liitetään valaisin kisko, johon lamppujen pistokkeet eli ”töpselit” kytketään. Valaisinkiskon tulee olla yhteensopiva muuntajan Erilaisia miniatyyri polttimoita kanssa, joten useimmiten nämä myydään yhtenä pakettina. Yhteensopivuuteen vaikuttaa valaisinkiskon liitintyyppi (haaraliitin tai pyöröliitin). Tyypillisesti valaisinkiskossa on paikka 12 pistokkeelle, mutta kuhunkin pistokkeeseen voidaan jatkojohtojen avulla kytkeä useampikin lamppu. Valaisinkiskossa on katkaisin, jonka avulla virta saadaan kytketyksi valaisinkiskon kaikkiin pistorasioihin, jolloin kaikki siihen liitetyt valaisimet palavat tai sammuvat samanaikaisesti. Valaisinkiskosta voidaan irrottaa osa pistokkeista, jos kaikkien valaisimien ei haluta palavan koko ajan. Valaisinkiskoja on myös sellaisia malleja, joissa jokaisen pistorasian kohdalla on erillinen katkaisin kullekin pistokkeelle. Suuressa talossa kaikki valaisinten johdot eivät yllä valaisinkiskoon, silloin tarvitaan jatkojohtoja talon taakse – tai jopa 2 eri valaisinkiskoa. Johtoja voi jatkaa myös omatoimisesti kaksinapaisella sähköjohdolla.

Muuntaja ja valaisinkisko.

Nukkekodin sähköistyksessä käytettävät johtimet ovat ohuita, joten yhden johtimen kokonaiskuormitus jakorasioita käytettäessä tulee ottaa huomioon. Valaisinkiskon
yhden pistorasian kautta voidaan syöttää enintään noin 500 mA virtaa eli yhteen pistorasiaan ei tule kytkeä yli 10 polttimoa.
Valaisinkiskossa on vaihdettava sulake, joka suojaa muuntajaa mahdolliselta ylikuormitukselta ja oikosululta. Muuntaja ei mene rikki, jos siihen vahingossa kytkee liikaa lamppuja vaan sulake palaa. Sulake voi myös palaa vuosien saatossa. Sulakkeen palaessa valaisinkiskoon syttyy merkkivalo. Sulakkeen vaihtaminen valaisinkiskoon on helppoa ja onnistuu ilman työkaluja. Sulaketta vaihdettaessa pitää huomioida, että käyttää oikeankokoista sulaketta – sekä fyysisiltä mitoiltaan, että muuntajan kapasiteetin mitoitukselta.

Tyypillisesti valaisinkisko asennetaan talon taakse ja valaisinten johdot vedetään takaseinään porattavien reikien kautta valaisinkiskoon. Valaisinten johdossa olevan
pistokkeen saa väliaikaisesti irti johdosta vetämällä messinkiset tapit irti pistokkeesta, mikä vapauttaa valkoisen pistokkeen ’muovipesän’. Näin johto voidaan viedä pienestä ø 1,5 mm, huomaamattomasta reiästä talon taakse, minkä jälkeen pistoke asennetaan uudelleen paikalleen. Jos haluat välttää reikien lukumäärää talon takaseinässä, voit ohjata 2 johtoa samasta ø 3 mm:n reiästä talon taakse. Pistoketta takaisin asennettaessa takaisin johtimeen, pitää huolehtia, että johtimien metallilangat eivät jää koskettamaan toisiaan – jos johtimet metallilangat koskettavat toisiaan muuntajan ollessa kytkettynä verkkovirtaan, syntyy oikosulku ja valaisinkiskon sulake palaa.


Pistokkeen irroitus sähköjohdosta.

Valaisimet

1:12 mittakaavan nukkekoteihin on tarjolla valtava määrä 12V valaisimia: kattolamppuja, pöytälamppuja, seinälampetteja, kynttilöitä, jalkalamppuja sekä erikoisempiin käyttötarkoituksiin esim. taululamppuja, epäsuoria kohdevaloja, välkkyviä takkavaloja, joulukuusen valoja ja ulkovaloja. Valaisimissa voi olla vain yksi polttimo tai suuressa kattokruunussa voi olla jopa 12 tai 24 polttimoa, eli yksittäistä lamppua. Lähes kaikissa valaisimissa on auki kierrettävät kuvut tai varjostimet ja vaihdettavat polttimot. Lisäksi jokaisessa valaisimessa on tavanomaisesti valmiina johdinta noin 40-50 cm ja pistoke (yleensä valmiiksi johtimeen kiinnitettynä).

Valaisinten asennus

Yleisiä ohjeita

Sähköjärjestelmä on helpointa tehdä nukkekodin kokoamisen yhteydessä. Valmiiksi kootun ja tapetoidun nukketalon sähköistys on myös mahdollista, mutta se vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä ja kenties näppäryyttäkin. Asennusta varten pitää päättää, halutaanko johtimet piiloon tapettien, paneelien tai listojen alle vai saavatko
ne jäädä näkyville. Sähköjohtimien asennus on erityisen suoraviivaista: jokaisesta lampusta johdetaan kaksi johdinta (yksi kaksinapainen johdin) nukkekodin takaseinään sijoitettuun valaisinkiskoon - tarvittaessa jatkojohtoja käyttäen. Valaisimen toiminta kannattaa tarkistaa aina ennen asennusta yksi kerrallaan yhdistämällä sen pistoke muuntajaan kytkettyyn valaisinkiskoon. Jos valaisimen lamppu tai lamput eivät syty, tyypillisesti se johtuu siitä, että polttimot ovat löystyneet kuljetuksen aikana tai johtimia ei ole liitetty kunnolla pistokkeeseen.
Valaisimissa on usein valmiiksi tarrakiinnitys, mutta useimmiten se ei ole riittävän voimakas pitämään valaisinta katossa pidemmän päälle. Valaisimien kiinnityksessä kattoon tai seinään voi käyttää kuumaliimaa, hyvää kontaktiliimaa tai kattovalaisimille silmukkaruuvia, jonka voi helposti kiertää kattoon.

Valaisimen kiinnittäminen kuumaliimalla.

Valaisimien sähköjohtoja ei saa asentaa siten, että nejäävät rakenteiden, lattia-/seinä-/kattomateriaalien väliin puristuksiin. Kaikissa asennuksissa tulee varmistaa, että johtimilla on tilaa. Usein kannattaa johtimille viilata/kaivertaa pieni ura tai käyttää lattialistaa, jossa on valmiiksi ura sähköjohdoille. Ohuet johtimet eivät siedä olla puristuksissa, ne menevät helposti poikki tai johdin vaurioituu, jolloin lamput välkkyvät. Pahimmassa tapauksessa muodostuu oikosulku, jolloin valaisinkiskon sulake palaa.

Uran tekeminen sähköjohdolle.

Yleensä valaistun nukkekodin takaseinä on melkoinen johtohässäkkä, joka onneksi yleensä jää piiloon nukkekodin ja oikean huoneen seinän väliin. Toki tuota takaseinää voi yrittää kaunistella, mutta yleensä sen annetaan olla johtohässäkkänä koska se jää piiloon.

Kattovalaisimen asennus

Kattovalaisimet saa siisteimmin asennettua asentamalla johto yläkerran lattiapinnoitteen alle – mikäli lattiamateriaali on vielä asentamatta. Näin johdon saa siististi piiloon ja sen ’veto’ auttaa valaisinta pysymään paremmin katossa.

Mikäli pystyy asentamaan johtimet lattiamateriaaliin alle, niin kätevintä on porata kattoon ø 1,5 mm reikä valaisimen johdinta varten. Sen jälkeen tehdään yläkerran lattiaan ura viilalla tai monitoimityökalulla johtimen viemiseksi talon takaseinän viereen ja porataan talon takaseinään ø1,5 mm reikä johtimen viemiseksi talon taakse. Uran tekeminen johdolle on tärkeää, ettei ohut johto jää puristuksiin rakenteiden väliin tai pullistele lattiamateriaalin alta ikävän näköisesti.

Ura sähköjohdolle ja kuorittu sähköjohto valmiina pistokkeen asennukseen.

Kattovalaisimissa on usein turhankin pitkä ketju. Ketju kannattaa lyhentää sopivaksi ennen lampun sähköjen asentamista tai lampun kattoon liimaamista.


Seinävalaisimen asennus

Seinävalaisimet ovat suosittuja nukkekodeissa, koska ne voidaan asentaa takaseinään ilman, että huoneessa kulkee lainkaan johtoja. Seinävalaisimet saa asennettua siististi myös tapetoinnin jälkeen. Kun seinävalaisin asennetaan takaseinään, riittää että valaisimen asennuskohtaan porataan ø 1,5 mm reikä johtimen läpivientiä varten. Jos tapetti on jo seinässä niin läpivientireiän poraaminen kannattaa tehdä tapetoidulta puolelta. Kun aloittaa poraamisen talon sisäpuolelta niin mahdolliset lohkeamiset tapahtuvat takaseinän puolella ja jäävät piiloon.

Kun seinävalaisin asennetaan sivuseinään, valaisimen johdin jää väistämättä osittain näkyviin, ellei valaisin ole esimerkiksi lipaston yläpuolella, jolloin johdin jää lipaston taakse piiloon. Johdin viedään seinää pitkin alas lattianrajaan ja sitten lattian reunaa pitkin tai lattialistan takana takaseinään.


Kaksi nukkekoti Munkkiniemeä päällekkäin 12V sähkövalaistuna.

Suunnitelmat ja piirustukset

Jos nukkekodissa on useita huoneita, kannattaa pysähtyä tekemään kunnollinen suunnitelma ja piirustukset valaisimien sekä johtimien sijoittelusta.

1. Päätä valaisimet, jotka aiot nukketaloon sijoittaa. Laske kuinka monta lamppua valaisimissa on kaikkiaan.

2. Valitse muuntaja tuon suurimman mahdollisen lamppumäärän mukaan tai tee suunnitelma siten, että voit käyttää kahta tai useampaa pienempitehoista muuntajaa. Valitse myös valaisinkiskon malli, katkaisimilla vai ilman, ja valaisinkiskojen määrä. Jos kolmekerroksiseen ullakolla varustettuun nukkekotiin, jossa on kahdeksan huonetta, on tarkoitus asentaa yksi yksilamppuinen valaisin jokaiseen huoneeseen, tarvitaan sähkövirtaa noin 8 x 50 mA eli yhteensä 400 mA. Jos sen sijaan kahdessa huoneessa onkin kolmelamppuinen kattovalaisin ja lisäksi kolmessa huoneessa on seinävalaisin, niin sähkövirran tarve on 6 x 50 mA + 2 x 150 mA + 3 x 50 mA eli yhteensä 750 mA.

3. Laske nukkekodin mittojen mukaisesti tarvittava johtojen pituus. Ota huomioon valaisinkiskon sijainti ja miten lampuille viedään sähköistys (katossa, lattiassa, seinässä, lattialistan takana, kattolistan takana jne). Tämän perusteella voit hankkia joko sähköjohtoa tai jatkojohtoja.


Kattoruusuke tuo näyttävyyttä ja kynttilät tunnelmaa.

Blogi posti perustuu Suomen Minimaailman 12V sähkötarvikkeiden tarjontaan. Vaihtoehtona johdolliseen 12V järjestelmään on myös kupariteippiasennus, missä sähköä johtava teippi asennetaan piiloon tapettien taakse.


Täysin sähköistetty viktoriaaninen nukkekoti.

💡Valoa 1:12 kansalle!💡

Edellinen Bugi kampanja

Vertaa tuotteita

{"one"=>"Valitse vähintään kaksi tuotetta", "other"=>"{{ count }} kolmesta valittu"}

Valitse ensimmäinen tuote

Valitse toinen tuote

Valitse komas tuote

Vertaa