Beställ och hämta i butik.
Från tisdag till torsdag från 13.00 till 17.00.
Dockhusbelysning
I början av vår tideräkning använde man bara bivax eller talgljus och lyktor som drivs av animaliska eller vegetabiliska oljor. Omkring 1840 kom paraffinvax och lampolja i bruk. Ett par decennier senare kom gaslampor in i privata hem i Europa och den faktiska eran av elektrifiering började omkring 1900. Den första elektrifieringen av dockskåp började dyka upp ungefär samtidigt.
Elektrifiering av 1700-talets herrgård.
Dockhusbelysningen skapar en härlig atmosfär och många olika lösningar under hela dagen. I den här artikeln kommer vi att fokusera på 12V-elektrifieringen av dockhuset. Batteridrivna LED-lampor har också nyligen vuxit i popularitet tack vare deras enkla installation. Men urvalet av elektriska lampor är mycket bredare, billigare och håller längre. Vanligtvis är elektriska lampor också mindre eftersom det inte finns något skrymmande batterihus.
Dockhus kristallkrona med Swarovski kristaller.
Att elektrifiera ett dockskåp kräver inga stora tekniska "elektrotekniker"-kunskaper, utan främst planering och ibland lite skicklighet. Det mest eleganta resultatet uppnås om det är möjligt att elektrifiera innan du lägger golvmaterialen. Ett färdigt tapetserat och dekorerat dockhem kan också elektrifieras i efterhand, men då måste det göras delvis som en ytinstallation. Men låt oss inte glömma att även på 1960-talet installerades elektriska ledare ofta som ytinstallationer även i riktiga hus, så man ska inte heller dra sig för ytmontering. En hobbyist som strävar efter noggrannhet kanske vill överväga belysningen av dockhuset enligt eran. Till exempel hör hängande elektriska lampor inte hemma i ett georgiskt dockskåp. Å andra sidan tillåter den viktorianska eran, som är populär i dockhusvärlden, redan ett brett utbud av elektriska lampor. I moderna dockskåp finns det å andra sidan inga begränsningar, eftersom en antik kristallkronkista 'ärvt från mormor' kan bo där tillsammans med egentillverkade moderna designlampor.
Spänning, strömförsörjning och belysningsskena
I dockhusbelysningssystem är 12 volts spänning den vanligaste världen över. I svenska Lund-by dockhus används 4,5V spänning för belysning och i Tyskland är 3,5V spänning mycket vanligt. Dessa olika spänningar och deras lampor kan inte blandas ihop.
Den här artikeln fokuserar på 12V elsystemet
för installation och tillbehör.
Dockhusets 12V elkrets har en pluskrets och en minuskrets. När en lampa är ansluten mellan dessa kretsar lyser dess glödlampa och avger ljus. Dessa elektriska kretsar är implementerade med elektriska ledningar, precis som i en riktig lägenhet. 12V-spänningen är relativt låg, så att det inte finns någon verklig risk för elektriska stötar. Rätt spänning tillhandahålls av en transformator som kan anslutas till elnätet. Transformatorn ändrar nätspänningen 220-240V växelström till en säker och 12V likströmsspänning lämplig för 12V lampor. Transformatorns kapacitet uttrycks i milliampertimmar (mAh), de vanligaste transformatorerna är antingen 1000mAh eller 2000mAh. En lämplig transformator väljs beroende på hur många lampor och individuella glödlampor som ska anslutas till den. Det rekommenderas inte att belasta transformatorn mer än 80% av dess kapacitet -
Den rekommenderade belastningen för 1000mAh-transformatorn är 800mAh och den rekommenderade belastningen för 2000mAh-transformatorn är 1600mAh.
Vanligtvis förbrukar en glödlampa i ett dockhus 40–50 mAh. Om du ska installera t.ex. 10 enkla lampor med en lampa i huset tar de ca
500 mAh effekt (10 x 50 mAh). Det är viktigt att särskilt räkna antalet glödlampor ("glödlampor"), inte antalet lampor - en vägglampa med 2 grenar förbrukar 2x 50 mAh = 100 mAh, en taklampa med 5 grenar förbrukar 5 x 50 mAh
= 250 mAh. Julbelysning och olika bakgrundsbelysning brukar förbruka
flyter ca 100mAh.
Olika miniatyrlökar.
Till transformatorn kopplas en belysningsskena, till vilken lampkontakterna eller "pluggarna" är anslutna. Spårvägen ska vara kompatibel med transformatorn Olika miniatyrlampor, så oftast säljs dessa som ett paket. Kompatibiliteten påverkas av kontakttypen för belysningsskenan (grenkontakt eller rund kontakt). Typiskt har spårvägen plats för 12 stickproppar, men flera lampor kan kopplas till varje stickpropp med hjälp av förlängningssladdar. Det finns en strömbrytare i belysningsskenan, som gör att strömmen kan kopplas till alla uttag i belysningsskenan, så att alla lampor kopplade till den tänds eller släcks samtidigt. En del av pluggarna går att ta bort från spårvägen om man inte vill att alla lampor ska lysa hela tiden. Det finns även modeller av belysningsskenor där det finns en separat strömbrytare för varje stickpropp vid varje uttag. I ett stort hus går inte alla belysningskablar upp till belysningsskenan, då behövs förlängningskablar bakom huset – eller ens 2 olika belysningsskenor. Du kan också själv förlänga ledningarna med en tvåpolig elkabel.
Transformator och belysningsskena.
Ledningarna som används för att elektrifiera dockhuset är tunna, så den totala belastningen av en tråd måste tas med i beräkningen när man använder kopplingsdosor. Belysningsskena
maximalt ca 500 mA ström kan tillföras genom ett uttag, d.v.s. högst 10 glödlampor bör anslutas till ett uttag.
Belysningsskenan har en utbytbar säkring som skyddar transformatorn från eventuell överbelastning och kortslutning. Transformatorn går inte sönder om för många lampor av misstag ansluts till den, men säkringen går. Säkringen kan också gå med åren. När säkringen går tänds kontrollampan på belysningsspåret. Att byta säkring i belysningsspåret är enkelt och kan göras utan verktyg. Vid byte av säkring ska det noteras att rätt storlek används av säkring - både vad gäller fysiska mått och dimensionering av transformatorns kapacitet.
Vanligtvis är belysningsskenan installerad på baksidan av huset och lampornas ledningar dras genom hålen som borrats i bakväggen till belysningsskenan. Den som ansvarar för ljusen
kontakten kan tillfälligt kopplas bort från sladden genom att dra ut mässingsstiften ur kontakten, vilket frigör "plastboet" på den vita kontakten. På så sätt kan kabeln tas genom ett litet ø 1,5 mm, oansenligt hål bakom huset, varefter pluggen kan sättas tillbaka. Om du vill undvika antalet hål i husets bakvägg kan du dra 2 ledningar från samma ø 3 mm hål till husets baksida. När du sätter tillbaka kontakten i kabeln måste du se till att ledningarnas metalltrådar inte berör varandra - om ledningarnas metalltrådar vidrör varandra medan transformatorn är ansluten till elnätet, en kortslutning kommer att inträffa och spårvägssäkringen går.
Koppla bort kontakten från nätsladden.
Belysningsarmaturer
Det finns ett enormt antal 12V-belysning för dockskåp i skala 1:12: taklampor, bordslampor, vägglampor, ljus, golvlampor och för mer speciella ändamål, t.ex. bordslampor, indirekta spotlights, flimrande eldstadsbelysning, julgransbelysning och utomhus lampor. Lamporna kan bara ha en glödlampa, eller en stor ljuskrona kan ha upp till 12 eller 24 glödlampor, det vill säga en enda glödlampa. Nästan alla lampor har skruvöppna kåpor eller skärmar och utbytbara glödlampor. Varje lampa har dessutom vanligtvis en färdig ledning på ca 40-50 cm och en stickpropp (vanligtvis redan ansluten till ledningen).
Installation av belysningsarmaturer
Allmänna instruktioner
Elsystemet är enklast att göra när du monterar dockhuset. Det går även att elektrifiera ett färdigmonterat och tapetserat dockskåp, men det kräver lite mer tålamod och kanske fingerfärdighet. För montering måste du bestämma om du vill att ledningarna ska döljas under tapeter, paneler eller lister eller om de är tillåtna
de förblir synliga. Installationen av elektriska ledningar är särskilt enkel: två ledningar (en dubbelpolig ledning) leds från varje lampa till ljusskenan placerad på dockskåpets bakvägg - med hjälp av förlängningssladdar vid behov. Innan installationen ska du alltid kontrollera lampans funktion en efter en genom att ansluta dess stickpropp till belysningsskenan som är ansluten till transformatorn. Om glödlampan eller glödlamporna inte tänds beror det vanligtvis på att glödlamporna har lossnat under transporten eller att ledningarna inte har anslutits ordentligt till kontakten.
Armaturer har ofta en förinstallerad kardborreknäppning, men i de flesta fall är den inte tillräckligt stark för att hålla armaturen i taket under en längre tid. När du fäster lamporna i tak eller vägg kan du använda varmlim, bra kontaktlim, eller till taklampor, ögonskruvar som enkelt kan skruvas i taket.
Fixa lampan med varmt lim.
Lampornas elkablar får inte installeras på ett sådant sätt att de kommer i kläm mellan strukturer, golv/vägg/takmaterial. I alla installationer ska det säkerställas att det finns plats för ledarna. Ofta är det lämpligt att fila/skära ett litet spår för ledarna eller använda en golvlist som redan har ett spår för elkablarna. Tunna ledningar tål inte att klämmas, de går lätt av eller så skadas ledningen, vilket gör att lamporna flimrar. I värsta fall uppstår en kortslutning som gör att spårvägssäkringen går.
Gör karriär inom elledningar.
Vanligtvis är bakväggen på ett upplyst dockskåp ett ganska problem med ledningar, som lyckligtvis brukar döljas mellan dockhuset och väggen i det riktiga rummet. Visst kan man försöka försköna den där bakväggen, men oftast är det tillåtet att vara till besvär eftersom den förblir dold.
Montering av takljus
Taklampor kan installeras renast genom att installera sladden under golvbeläggningen på övervåningen - om golvmaterialet ännu inte har lagts. På så sätt kan sladden snyggt döljas och dess 'drag' hjälper lampan att hålla sig bättre i taket.
Om du kan montera vajrarna i golvmaterialet nedan är det lämpligast att borra ett ø 1,5 mm hål i taket för ljustråden. Därefter görs ett spår i golvet på övervåningen med en fil eller ett universalverktyg för att ta ledaren intill husets bakvägg, och ett ø1,5 mm hål borras i bakväggen på huset för att ta konduktören till baksidan av huset. Det är viktigt att göra ett spår för kabeln så att den tunna kabeln inte kommer i kläm mellan strukturerna eller buktar ut under golvmaterialet på ett fult sätt.
Ett spår för elkabeln och en avskalad elkabel redo för plugginstallation .
Taklampor har ofta en onödigt lång kedja. Kedjan ska kortas för att passa innan lampans el installeras eller lampan limmas i taket.
Montering av vägglampor
Vägglampor är populära i dockskåp eftersom de kan installeras på bakväggen utan att några ledningar går genom rummet. Vägglampor kan monteras snyggt även efter tapetsering. När vägglampan är monterad på bakväggen räcker det att borra ett ø 1,5 mm hål på platsen där lampan är installerad för att kabeln ska kunna passera. Om tapeten redan sitter på väggen bör borrning av det genomgående hålet göras från den tapetserade sidan. När du börjar borra från husets insida uppstår eventuell klyvning på bakväggssidan och förblir dold.
När vägglampan är installerad på sidoväggen kommer lampans sladd oundvikligen att vara delvis synlig, om inte lampan till exempel är ovanför byrån, i vilket fall sladden är dold bakom byrån. Kabeln förs längs väggen ner till golvlinjen och sedan längs kanten av golvet eller bakom golvlisten till bakväggen.
Två Munkkiniemi dockhus ovanpå varandra med 12V elektrisk belysning.
Planer och ritningar
Om det finns flera rum i dockhuset är det värt att sluta för att göra en ordentlig plan och ritningar för placering av lampor och ledningar.
1. Bestäm vilka lampor du ska placera i dockhuset. Räkna hur många glödlampor som finns i armaturerna totalt.
2. Välj en transformator enligt det maximala antalet lampor, eller gör en plan så att du kan använda två eller flera transformatorer med lägre effekt. Välj även belysningsskenans modell, med eller utan strömbrytare, och belysningen
antalet zink. Om du vill installera en enlampa i varje rum i ett trevånings dockhus med vind, som har åtta rum, behövs en elektrisk ström på cirka 8 x 50 mA, det vill säga totalt 400 mA. Om däremot två rum har en trelamps taklampa och tre rum även har en vägglampa, så är behovet av elektrisk ström 6 x 50 mA + 2 x 150 mA + 3 x 50 mA, dvs totalt på 750 mA.
3 Beräkna den nödvändiga längden på trådarna enligt dockhusets mått. Ta hänsyn till spårets placering och hur lamporna försörjs med el (i tak, golv, vägg, bakom golvskivan, bakom takskiva etc.). Detta grundläggande
du kan få antingen en elkabel eller förlängningssladdar
Takrosbandet ger spektakuläritet och ljusen skapar atmosfär.
Blogginlägget bygger på Suomen Minimaailmas leverans av 12V eltillbehör. Ett alternativ till det trådbundna 12V-systemet är också en koppartejpinstallation, där den ledande tejpen monteras gömt bakom tapeten.
Ett helt elektrifierat viktorianskt dockhus.